Home » Blog

Vintage´ Lein

Op haar blogs vindt u de verhalen! Hier neemt ze u mee in haar wereld vol inspiraties.

http://cultlein.blogspot.com

http://zevenenveertigelf.blogspot.com

http://vintageleins.blogspot.com

 

 

..... Bedoelt om kapsel en hoofd te beschermen .....

1900-1920

Materialen/Technieken Ecru kleurig machinale kant, met lint decoraties van gekleurde zijde. Een boudoirmuts is een lieflijk versierde damesmuts van delicaat materiaal. Het woord ‘boudoir’ geeft aan dat de muts in informele, huiselijke, omstandigheden werd gedragen: ‘en negligée’. Bedoelt om kapsel en hoofd te beschermen.

 

https://www.modemuze.nl/collecties/boudoirmuts-

https://museumrotterdam.nl/collectie/zoekresultaten/0/16/&search=objecttrefwoorden:%22boudoirmuts%22

 

Lees meer »

Sttt …Niemand hoeft dit te weten ... Ik opende het hek…voelde de keitjes onder mijn voeten wegglijden … het was er koud …stil…ik was binnen …alleen …

Een smeedijzeren hek, een gracht, torens …stilte

Ik droeg  …
 
Sttt …Niemand hoeft dit te weten ... Ik opende het hek…voelde de keitjes onder mijn voeten wegglijden … het was er koud …stil…ik was binnen …alleen …
 
Ik nam de trappen en kwam op zolder …probeerde de lendedoek …het rijglijf, de hoepelrok,. Driftig deed ik laag over laag en verstopte mezelf. Ik probeerde de crinoline, het corset, de directoire, 
 
Even was ik “La Garconne”, om vervolgens weer supervrouwelijk in de bh van zijde en kant rond te lopen. Ik  probeerde het  damesverband uit. Daarna de nylon kous, de jarretelgordel, de petticoat, bh met draaikolk, 
 
Ik kroop in de huid van een vrouw uit 1857, uit 1907, uit 1945, maar ook uit 1973. Van babydoll tot zijde, van 1850 tot 2012.
 
En met tussenpozen was ik …op zoek naar ...
 
De  “naakte” waarheid? Wat is nou mooier ? Mijn naakt lichaam of lagen kleding, linnen of katoen, nylon of polyamide, een rijglijf of een Marlies Dekkers, een directoire of een Sloggie?
 
Lingerie is niet los te zien van de lichaamscultuur. 150 jaar geleden was alles bedekt onder vele lagen kleding. Bloot bleef beperkt tot bed en bad. Nu ligt het bij wijze van spreken "op straat". 
 
Ik ben zwaar onder de indruk van de invloed die onderkleding door de eeuwen heen heeft gehad op de sociale positie van de vrouw ,,,Haar (onder)kleding werd dus bepaald door de sociale klasse en de beroepsgroep van haar vader of echtgenoot. 
 
Nu zijn we bevrijd van het strakke corset, maar moeten we de discipline opbrengen om te diëten en regelmatig te sporten, of zelfs onder het mes gaan bij de plastisch chirurg, omdat er zoveel eisen aan het lichaam zelf gesteld worden. Voor wie dit niet ziet zitten is er zelfs de confortable shapewear ... 
 
Met al deze veranderingen kiezen we er massaal voor naakt de sauna's te bezoeken. We zijn trots op wie we zijn en geven ons letterlijk bloot!

Als we maar nooit vergeten dat er door de tijden heen hele mooie lingerie heeft bestaan, en nog ...
 
Volledig gekleed verlaat ik de lingerie tentoonstelling in kasteel Radboud te Medemblik en besef ik me dat ik me graag bloot geef, maar ook waarde hecht aan de volgende waarheid: 

Lang Leve lingerie!
ISBN 9789461905505
Verkrijgbaar in het kasteel
 
 
#kasteel Radboud #Medemblik #Lingerie #Boudoir #Geschiedenis #Inspiratie #Tentoonstelling
 
 
Lees meer »

Ze hangen weer klaar in het Vintage'Lein Boudoir!

 

 

Ik streek veertien onderjurkjes. Je weet wel van die jurkjes voor onder je jurk die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je jurk niet steeds omhoog kruipt, of de stof op je huid irriteert. Ideaal om je jurkje mooi te laten vallen. In het Frans heet het onderjurkje een glissement. In het Engels een slip. 

Een aantal onderjurkjes uit mijn collectie is van zijde of satijn, maar het merendeel is van Polyamide. Ik kan me voorstellen dat je wel wilt weten wat dit voor materiaal is? Ik heb even de pluspunten voor je gegoogled. Er zijn natuurlijk ook nadelen ...lees die eerst maar even 


Ondanks deze nadelen hebben onderstaande voordelen mij toch doen besluiten ze in de collectie te houden. Lees: Polyamide (PA) is een synthetische stof die veel voor lingerie wordt gebruikt omdat het niet statisch is, vorm behoudt en het transpiratievocht naar buiten toe transporteert waar het dan verdampt. 

Het is ook fijn om te weten dat polyamide vrij duurzaam is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen of bont.

Wat uitstraling betreft passen deze onderjurkjes veelal voorzien van mooie kantjes ook goed in mijn complete lijn van kant, zijde en satijn. Kom je ook eens kijken in mijn winkeltje aan de Hoogstraat 151 te Schiedam?

Voor nu heb ik alvast wat vraagjes voor je.

 

- Draag jij wel eens een onderjurk?

- Of draag jij liever een onderrok?

- Heb je voorkeuren voor een bepaalde kleur?

- Heb je een herinnering aan de onderjurk? Vertel ...

 

10.05.2016
Marjolein van de Vintagelein

Lees meer »